головна Новини
новини

Заява українських літераторів на підтримку Міли Іванцової

e-mail Друк PDF

Шановні колеги!

Ми, літератори України що нижче підписалися, просимо з увагою та співчуттям поставитися до непростої ситуації, що склалася у родині нашої колеги, відомої української письменниці Міли (Людмили) Іванцової.

Зараз Міла намагається рятувати свою п´ятирічну онуку від її батька, колишнього зятя, який вже кілька років, м´яко кажучи, неадекватно поводиться з донькою. Вона постійно голодна, недоглянута, проводить час в замкненому просторі приватної будівлі в с. Мєна Чернігівської області, боїться людей, не ходить в дитячий садок, жодного разу не була на огляді у лікаря і т.п.

Детальніше...
 

СЦЕНАРНА МАЙСТЕРНЯ вже є в мережі

e-mail Друк PDF

У мережі стартував сайт СЦЕНАРНА МАЙСТЕРНЯ автором та редактором якого є куратор сценарного конкурсу «Коронації слова» кінознавець Володимир Войтенко, головний редактор Національного кінопорталу KINOKOLO.UA, ведучий програми «Арґумент-кіно» на телеканалі «1+1». Сайт створений і діє за підтримки кінодистриб’юційної компанії B&H та особисто її керівника Богдана Батруха. Ідея сайту виникла як реакція на українську кіносценарну проблему під час торішнього спілкування членів сценарного журі Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова».

Детальніше...
 

22 квітня — традиційний письменницький автопробіг на честь Всесвітнього дня книги

e-mail Друк PDF

23 квітня — Всесвітній день книги, в переддень цього свята, 22 квітня, відбудеться традиційний письменницький автопробіг під гаслом: «Ударимо автопробігом по безкнижжю і нехлюйству!».

Четвертий рік поспіль літератори відзначають цей день, проїжджаючи в екіпажах автомобілів з прапорами вулицями Києва. Цього року до автопробігу долучаються такі письменники та поети: Андрій Курков, Василь Шкляр, Брати Капранови, Сергій Пантюк, Максим Кідрук, Міла Іванцова, Валерій Петущак,  Дара Корній, Артем Полежака, Олег Коцарев та інші.

2010 рік — перший рік правління Януковича та Азарова — став найгіршим роком для української книги в ХХІ ст. Схоже, пророцтво Майя таки збудеться, якщо не для всього людства, то для вітчизняного книговидання точно.

Детальніше...
 

Перекладацький конкурс для молодих богемістів

e-mail Друк PDF

Jan Balabán

Джерело: Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові
Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові разом з Чеським центром у Києві оголошують перекладацький конкурс для молодих українських богемістів. Конкурс відкритий для всіх, хто зацікавлений у літературному перекладі з чеської мови на українську і хто відповідатиме критеріям конкурсу. Учасник може вибрати один із двох текстів:
1)    оповідання з книги Jsme tadyOblak,автор: Jan Balabán (1961–2010), 21 стор.
2)    драма: Vernisáž,автор: Václav Havel (1936), 18 стор.

Найкращий переклад оповідання Oblak буде опублікований у журналі Кур’єр Кривбасу. Найкращий переклад драмиVernisáž буде надісланий пану Гавелу, який залишає собі право отримати та переглянути переклад і обговорити можливу театральну постановку в Україні.
Перше, друге і третє місця будуть нагороджені книжками на загальну суму 10.000,- крон (книги найвідоміших чеських авторів, які вийшли протягом останніх двох років).

Детальніше...
 

Народна Шевченківська премія – у Шкляра

e-mail Друк PDF

Джерело: gazeta.ua
Вперше в історії України було вручено Народну Шевченківську премію. Її під час урочистостей у Холодному Яру біля пам'ятника на місці останнього бою отамана Василя Чучупака вручили письменнику Василю Шкляру за його історичний роман "Чорний ворон".
Як повідомив представник "Холодноярської Ініціативи" Андрій Юсов, на сьогоднішній день зібрано понад 255 тисяч грн. Люди аплодували, вигукували "Слава!".
Юсов запитав у присутніх, хто за те, щоб вручити Народну Шевченківську премію Шкляру. Усі проголосували одностайно, "за".
"За повернення українській нації історичної пам'яті вручаємо Василю Шкляру Народну Шевченківську премію", - сказав Юсов.
Нагадаємо, Шкляр, якому Шевченківський комітет присудив премію з літератури за роман "Залишенець" ("Чорний Ворон"), звернувся з листом до Президента Віктора Януковича, в якому попросив перенести вручення йому нагороди на період, коли при владі не буде Міністра освіти Дмитра Табачника. У наступному указі глави держави про присудження премій ім'я Шкляра не згадувалося.

 


Сторінка 9 з 11

translator google