головна Анонси 14 вересня відбудеться публічна інтеракція проектів «Більше країн – Більше книжок» та «Літературні дебати»

14 вересня відбудеться публічна інтеракція проектів «Більше країн – Більше книжок» та «Літературні дебати»

e-mail Друк PDF

Фестиваль "Контекст"
В рамках Фестивалю «Контекст» 19-го Форуму видавців у Львові благодійний фонд «Фундація видавництва «Кальварія» та громадська організація «Книжковий простір» запрошують 14 вересня о 20:00 в театр «Воскресіння» (Чорний зал, Львів, пл. Ген. Григоренка, 5) на публічну інтеракцію власних проектів «Більше країн – Більше книжок» та «Літературні дебати». Організатори: Анетта Антоненко та Микола Кравченко. До розмови запрошені письменники-учасники проектів: Андрій КУРКОВ, Любко ДЕРЕШ,  Євгенія КОНОНЕНКО, Антон КУШНІР та Валентин ТЕРЛЕЦЬКИЙ. Маємо надію, що своїми враженнями про проекти поділяться також видавці, перекладачі та письменники, які брали участь в проектних заходах.

Про Проекти

«Більше країн – Більше книжок»

Ідея Проекту виникла після успішної реалізації пілотного проекту «Європейська література в українському контексті & Українська література в європейському контексті: Норвезькі видавничі  зустрічі (листопад 2010 року, м.Осло, Норвегія)». Відправною точкою Проекту стали набуті контакти, досвід з різних аспектів літератури, фокусування на організації мережі співробітництва, а також визнання необхідності поширювати та поглиблювати набутий позитивний досвід. Україна, як одна з найбільших країн Європи, здійснює значний вплив на становлення та розвиток культури європейських спільнот. Але, у зв’язку з певними обставинами, міжкультурні контакти з Україною ще не достатньо розвинуті.

Один із шляхів до порозуміння та подолання стереотипів – знайомство із культурою, і перш за все, літературою, іншої країни. Саме література є невичерпним джерелом інформації про особливості, цінності та культурне різноманіття націй. Кордонів для літератури існувати не повинно. З огляду на це, реалізація широкомасштабного Проекту «Більше країн – Більше книжок», спрямованого на підтримку та популяризацію сучасної української літератури закордоном, може стати каталізатором нових контактів, співробітництва і інноваційних ідей та створити можливості для обміну ідеями, передачу знань та навичок, а також обмін досвідом та ресурсами між організаціями, що діють у межах Європи.

Керівник та ініціатор Проекту Анетта Антоненко і координатор Проекту Микола Кравченко розкажуть про ідею виникнення, здобутки та плани на майбутнє, хто підтримує Проект і як зробити міжнародний проект цікавим і різноплановим.

«Літературні дебати»
або повна назва
«Відкрита платформа для дебатів: ЛІТЕРАТУРА В УКРАЇНСЬКОМУ КОНТЕКСТІ»

Основною ідеєю проекту є ініціація публічних дебатів в регіонах України та пропагування і поширення практики публічного спілкування та діалогу в сфері культурного різноманіття, а саме ЛІТЕРАТУРИ. Наш проект прагне допомогти суспільству (в першу чергу регіонам) усвідомити, що тільки створення клімату та умов, у яких може розквітати культура і передовсім література може поліпшити ситуацію і сприятиме утвердженню демократичних принципів в країні : «не буде пісні – не буде хліба!». Бо саме література є невичерпним джерелом інформації про становлення та розвиток націй. Каталізатори цього процесу - сучасні українські письменники – спікери дебатів.

Координатор Микола Кравченко розповість про те, як розвивався проект, про успіхи і невдачі, про результати та висновки.

 

translator google