головна Новини Сергій Жадан: У день мого приїзду до Луганська несподівано почалися тренування пожежників, репетиції та ремонти

Сергій Жадан: У день мого приїзду до Луганська несподівано почалися тренування пожежників, репетиції та ремонти

e-mail Друк PDF

Сергій ЖаданДжерело: Буквоїд

Сергій Жадан завершив свій тур до Луганська та Донецька. Автор роману «Ворошиловград» розповів «Буквоїдові», за яких умов відбувався Донбас-тур.

Нагадаємо, що цей тур носив благодійний характер. Письменник приєднався до Громадської кампанії проти встановлення цензури в Україну. Ще до приїзду письменника Луганський український драматичний театр і Донецький національний університет дали офіційну відмову в наданні своїх залів для презентації роману «Ворошиловград». Адміністрація театру мотивувала своє рішення великою кількістю репетицій, запланованих на цей період. Донецький університет пояснив небажанням приймати у своїх стінах поета та прозаїка завантаженістю студентів під час модульного тижня. Організатори ж туру одразу заявили про намагання зірвати тур Жадана.

А ось що нам розповів сам письменник:  
- Спочатку я думав, що це просто організаційні непорозуміння, тому що жодних причин забороняти літературні презентації не бачу. По-моєму, це нікому не потрібно, в цьому немає жодного сенсу. А ось поїздив, і побачив таке:
в Донецьку студенти, причетні до організації, скаржились, що керівництво викликає їх на профілактичні бесіди; в Луганську драмтеатр відмовився надати приміщення, хоча спочатку погоджувався це зробити. Більше того - в день, коли мав бути цей виступ, у театрі на всяк випадок влаштували тренування пожежників - приїздили пожежні машини, все було по-справжньому;  
в тому ж таки Луганську в останній момент відмовився надати приміщення музею при місцевому аеродромі, нібито в них несподівано почався ремонт, причому виявилося це дослівно напередодні виступу;
знову ж таки в Луганську журналісти особисто мені говорили про погане ставлення до всіх цих виступів з боку влади, і висловлювали сумніви, чи пропустять потім їхні матеріали.
Одним словом, я не параноїк, мабуть усе це справді непорозуміння, і просто саме в цей день у Луганську несподівано почалися тренування, репетиції та ремонти, міліція цілком випадково гуляла коло місця вуличного виступу, а влада цілком випадково цікавилася журналістськими матеріалами до їх виходу в ефір.
А загалом Донбас справив надзвичайно позитивне враження - відкрита й відверта публіка, розумні студенти, інтелігентні викладачі, сердечні поети, коректні журналісти. Дуже всім раджу туди поїхати.

 

 

 

translator google